Празниците в Община Димово

Коледа – Празник на надеждата и вярата
Всяка година в общинския център, в навечерието на Рождество Христово, се посрещат коледарите. Техните песни и наричания благославят селището и стопаните на града. Пожеланията за берекет и сполука топлят сърцата и радват цялото население.
Запалването на коледната елха е събитие, което се очаква с интерес и спомага за празничното настроение.
Малчуганите в града са най-щастливи, защото Дядо Коледа раздава чаканите с нетърпение подаръци.
Празникът завършва с общоградско веселие.

Трифон Зарезан – Празник на лозарите и виното
Всяка година в гр.Димово и някои от съседните села от общината се отбелязва Трифон Зарезан. Читалищни дейци, ученици, население участват в пресъздаването на обичаите, свързани с празника.

24 Май – Празник на славянската писменост, на българската просвета и култура

„… че и ний сме дали нещо на светът
и на вси славоне книги да четат.“
Иван Вазов

Този свят за всички българи празник се отбелязва ежегодно по най-тържествен начин в гр. Димово и почти всички съставни населени места на общината. Чрез тържествени слова, песни и танци ученици, учители, културни дейци и общественост отдават своята почит и преклонение към делото на светите братя.

1 юни – Ден на детето
Най-милият и весел празник събира много деца от общината и е изпълнен с усмивки, забавни игри, драматизации на приказки, ревюта, карнавали и, разбира се, с награди за най-добрите.

Международен фолклорен събор „Жива вода“
През 2009 година община Димово, в лицето на нейното ръководство, на кметовете по населени места, на читалище „П. Хилендарски“ – гр. Димово, съвместно с ръководствата на останалите читалища на територията на общината, заедно с всички, заявили участие във фолклорния събор, поставихме началото на нещо, което трябва да пребъде и да стане традиция, защото корените български са във фолклорното ни богатство.
Песента и танците са тези, които са съхранили народните ни традиции, те са ключът към миналото ни, ключ, който ние не само, че не трябва да губим, но и сме длъжни да предаваме на идните поколения.
Песните, танците и музиката носят отпечатъка на времето, през което са създадени, в тях са вплетени звуците, багрите, чувствата и емоциите на нашите предци. Богато е българското народно творчество, както е богат и пъстър животът на българина. Ние българите пеем и в радост, и в мъка, и в болка , и на полето, ние българите сме народ поетичен и чувствителен и затова народното ни творчество е толкова многообразно.
Не е случаен изборът на мястото, на което се проведе мероприятието- манастира „Успение Богородично“ край с. Извор. Манастирите са били културни средища, пазители и разпространители на българщината. В местността на манастира се намира и изворът с, както разказва легендата, живата вода, помогнала на овчарчето да прогледне, измивайки си очите с водата от кладенчето. Този извор, казано метафорично, е кръстникът на нашия фолклорен събор.
В тази красива християнска обител показахме, че тачим народните творения, че българският дух е жив, че въпреки проблемите на съвремието, ние пеем, танцуваме, разказваме и не сме загубили ключа към миналото. Стара истина е, че с песен на уста животът е по-лек и несгодите се преодоляват много по-лесно.
Освен красива гледка, уют и самобитност манастирът предлага и леглова база за 17 души.

Празник на река Дунав
Не за първи път отбелязваме Деня на река Дунав, но за първи път това става на брега на реката, на която е посветен празникът.
Река Дунав е от изключително значение и за Република България, тъй като представлява една от границите на страната ни и връзка с останалите части на континента. Жителите на община Димово, и по-конкретно жителите на с. Арчар, са част от тези 81 милиона души, които са длъжни да допринесат за нейното устойчиво използване и закрила.
На празника ние показахме многообразието на народните ни песни, почистихме част от брега на реката, ловихме риба, поговорихме си за речното богатство и екологичните проблеми, опитахме кулинарните рибни специалитети, упражнихме и арчарския диалект, не на последно място ни повеселиха и музикантите от СОУ»Христо Ботев» с. Арчар.

Национален поетичен конкурс „Доброглед“
От три години на 01 октомври в читалище „Паисий Хилендарски“ гр. Димово се провежда литературният конкурс, който събира от цялата страна приятели на словото.
Участниците представят част от своите творби, споделят „раждането“ им, насищат атмосферата с емоции и чувства, карайки всички присъстващи да се потопят в друг, различен от ежедневието, свят.

Прикачени файлове: