Пещера Венеца

Пещера Венеца

 

     Ръководството на община Димово през последните три години целенасочено работи за развитието на туризма и утвърждаването на общината като туристическа дестинация. В края на 2014г. в гр.Димово беше официално открит за посещения Център по археология и туризъм. До края на 2015г. ще заработи и новопостроен Туристически информационен център. Несъмнено обаче най – атрактивния ни обект е  красивата пещера край с.Гара Орешец – „Венеца“. Тя  ще бъде достъпна за туристи още това лято.

     Дейностите по достъпността до пещера „Венеца“ са по европейски проект „Чудните пещери“, финансиран от програмата за трансгранично сътрудничество България – Сърбия. Общата стойност на проекта е 49 789 евро.

     За кратък срок са изградени 400 метра път, паркинг и информационен пункт до входа на новата подземна забележителност. Вътре има пешеходна пътека, парапети и прокарано художествено осветление. В пещерата ще могат едновременно да влизат до 15 души. Целият маршрут е дълъг около 200 метра и тя ще  може да бъде разгледана за час и половина. Лесно достъпна е и посетителят не се нуждае от специална екипировка. Изградения информационен пункт е с лека конструкция се вписва в скалите до входа на пещерата.

     Разстоянието от с.Гара Орешец до пещерата е около 2 км., като пътят от махала Фалковец до Венеца е ремонтиран.

     Пещерата е открита през 1970 година след взривни работи в каменната кариера. На следващата година е обявена за природна забележителност, заради изключително красивите си калцидни образувания и ледени кристали. Те наподобяват цветя, стълбове, животни. За разлика от образуванията в другата известна пещера във Видинско – „Магура“, тези във „Венеца“ са цветни. Досега тя бе достъпна само за пещерняци със специална екипировка.